Zdrowie

Właściwości Awokado

awokadoAwokado to owoc, który posiada wiele wartości odżywczych. Podobno awokado było już wykorzystywane 7 tysięcy lat p.n.e. Awokado pochodzi z południowego Meksyku, jednak bardzo szybko rozpowszechniło się na całej Ameryce. W medycynie ludowej awokado używało się w leczeniu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zapalenia oskrzeli, bólów brzucha czy nawet biegunce.

Obecnie awokado jest uważane za super food. Jest źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega -3 i omega-6, witamin C, A i E. Owoc jest dość kaloryczny, jednak jego zalety znacznie przeważają nad wadami.

awokado A zaletami tego super owocu są między innymi:

  • wspomaga serce,
  • chroni oczy,
  • poprawia pracę mózgu,
  • wspomaga pracę układu pokarmowego,
  • wspomaga odchudzanie,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy,
  • polecany jest dla kobiet w ciąży, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego,
  • pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu, a utrzymać prawidłowy poziom zdrowego.

Jak więc widzimy awokado ma bardzo dużo pozytywnych cech i warto włączyć go do swojego jadłospisu. Można jeść sam owoc, a także przygotować pasty, sałatki i wiele wiece potraw przy użyciu tego wyjątkowego owocu. Podkreślić trzeba specyficzny smak tego owocu, nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego najlepiej serwować go w sałatkach czy innych potrawach, nie solo.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *