Zdrowie

Moringa – zdrowotne właściwości

Moringa jest zdrowotną rośliną posiadającą szeroki wachlarz rozmaitych właściwości leczniczych. Wśród najważniejszych składników moringi wyróżnić należy przede wszystkim ogromną porcję witaminy A- aż cztery razy więcej niż w marchwi uważanej za kopalnię witaminy A. Na tym jednak cennych wartości zawartych w morindze nie koniec. Więcej dowiesz się w poniższych fragmentach.

Opisywana roślina wyróżnia się również siedem razy większą dawką witaminy C niż cytrusy. W niej zawarte jest także aż siedemnaście razy więcej białka niż w mleku oraz dwadzieścia pięć razy więcej żelaza niż w szpinaku. Nieprzypadkowo zatem roślina ta określana jest jako „cudowne drzewo” oraz „drzewo długowieczności”. To jedna z najzdrowszych odmian roślinnych na świecie, która klasyfikowana jest do kategorii tzw. „superfoods”, czyli „superżywności”.

Moringa pochodzi z Indii, gdzie doceniana jest w tamtejszej medycynie naturalnej, kuchni oraz kosmetyce. W smaku nawiązuje nieco do chrzanu- dlatego też czasami określa się ją mianem drzewa chrzanowego. Pełne wartościowych składników są zarówno korzenie, jak i liście, kora i kwiaty moringi. Na rynku dostępne są przeróżne oleje, z jakich robi się produkty spożywcze, ale też środki kosmetyczne niezbędne do pielęgnacji skóry. Roślina ta wykazuje działanie antybakteryjne, jest bombą witaminową, ma pełno chromu, boru, manganu, wapnia, fosforu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *