Zdrowie

Jakie produkty możemy nazwać nutraceutykami – krótki przegląd, cz.2

Dziś kontynuujemy nasz przegląd po cennych produktach zawierających w sobie cenne źródło nutraceutyków. Warto wdrożyć je w swojej diecie lub zastosować suplementację w postaci tabletek lub innych kapsułek.

Grzyby jadalne

Jakie produkty możemy nazwać nutraceutykami

Grzyby, szczególnie te z gatunków azjatyckich (np. GanodermaLucidum, Grifolafrondosa, Lentinulaedodes), pozwalają wyizolować ze swojego składu drogocenne związki: polisacharydy, lecytyny, triterpenoidy, białka, polisacharydy powiązane białkami czy sterydy. Wykazują one silne właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto obniżają cholesterol, chronią geny oraz osłaniają wątrobę.

Warzywa i owoce

Przeciwdziałają wydalaniu wapnia z organizmu oraz mają pozytywny wpływ na całą gospodarkę wapniową w organizmie. Zapobiegają tez chorobom ocznym wieku starczego. Zmniejszają skutki uboczne radioterapii i chemioterapii.

Oleje roślinne

Głównym źródłem steroli i stanoli są oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany czy rzepakowy. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

1 thought on “Jakie produkty możemy nazwać nutraceutykami – krótki przegląd, cz.2

  1. Grzyby to bardzo zapomniany dziś produkt, a szkoda, bo są bardzo smaczne i mają dużo składników potrzebnych dla zachowania zdrowia. Super, że o tym przypomnieliście!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *