Zdrowie

Jakie produkty możemy nazwać nutraceutykami – krótki przegląd, cz.1

Istnieją produkty, które są czymś więcej, niż tylko pożywieniem. Mogą doskonale wpływać na nasze zdrowie i zapobiegać powstawaniu licznych oraz bardzo groźnych chorób. Sprawdźmy jakie produkty można nazwać nutraceutykami.

Soja

Jakie produkty możemy nazwać nutraceutykamiTo jeden z głównych źródeł nutraceutyków. Zauważono, że jest w niej wiele klas antykarcynogenów. Soja stymuluje prawidłową pracę jelit, a także zmniejsza ryzyko nowotworów.

Likopina z pomidorów

Tę substancję można znaleźć w pomidorach oraz niektórych innych zerwonych owocach. Likopina, czyli czerwony barwnik, to bardzo silny przeciwutleniacz. Substancja występuje naturalnie w krwi człowieka, także w prostacie, ale z wiekiem jej ilość może się zmniejszać. Zapewnienie odpowiedniej ilości likopiny zmniejsza ryzyko wystąpienia raka oraz chorób układu krążenia.

Brokuły

Posiadają glukozynolaty oraz enzymymyrozynazy, które znane są z hamowania wzrostu nowotworów.

Czosnek

To naturalny antybiotyk, wykorzystywany także jako środek antynowotworowy.

Siemię lniane

Klasyfikuje się je jako cenne źródło związków zapobiegających powstawaniu nowotworów estrogenozależnych.

1 thought on “Jakie produkty możemy nazwać nutraceutykami – krótki przegląd, cz.1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *